Att börja nytt jobb är alltid en utmaning. När jobbet är mestadels på distans finns det lite extra att tänka på. Här ger Nina Jansdotter, karriärcoach och beteendevetare, några punkter som kan ge vägledning.

Var proaktiv innan du börjar, ta kontakter på arbetsplatsen, till exempel med personalavdelningen

Tala med din chef när du börjar det nya jobbet, eller helst innan dess. Ta reda på vilka arbetsuppgifter du ska börja med och om det finns material att läsa in sig på.

Framför önskemål om att ha möte med chefen med jämna mellanrum för att veta vad som förväntas av dig och för att få återkoppling. 1 gång per månad?

Lär känna dina kollegor. Bjud in var och en till 30-minutersmöten virtuellt. Förbered med några frågor om deras ansvarsområden etcetera.

Ta reda på hur dina kollegor och ditt team föredrar att kommunicera. Vilka plattformar används och hur föredrar de att bli kontaktade?

Vilka resurser är tillgängliga för dig när du behöver support? IT-support? Lösenord? Tillgång till olika servrar och plattformar? Fråga och var aktiv.

Ställ i ordning din arbetsplats på ett sätt som gör att du är produktiv. Finns möjlighet till höj- och sänkbart skrivbord via arbetsgivaren? Ergonomisk stol? Bra headset?

Ha tålamod och var förlåtande enligt devisen ”hellre fria än fälla”. Att arbeta på distans är något som vi alla är ganska nya på.

Visa andra att du lyssnar. Bygg förtroende i teamet och var dig själv.

Var alltid väl förberedd. Försök komma i gång så fort som möjligt både med det tekniska och med att lära känna företagskulturen, trots att du inte är fysiskt närvarande.

Skaffa dig bra rutiner. Ta lunch och pauser, gärna vid samma tid. Sträck på benen då och då. Börja dagen med en promenad är ett bra tips.

Om du fastnar på en uppgift, ta kontakt med teamet eller chefen. Bättre att fråga än att sitta alltför länge själv och fundera. Om arbetsbelastningen verkar överväldigande, ta upp det också.

Om företaget har virtuella möten varje vecka för att hålla moralen uppe, till exempel Quizzes, after work, etcetera delta i detta som ett led i att bli en i teamet.

Informera dig om ditt nya team. Finns det en hemsida till exempel där de olika teammedlemmarna finns presenterade?

Förbered mötesrummet vid datorn. Är bakgrunden och belysningen bra?

Bete dig på ett bra sätt. Klä dig på ett passande sätt, använd professionellt språk och försök bidra till en trevlig arbetsmiljö. Var uppkopplad i tid.

Småprata gärna när situationen är rätt. Småprat bygger relationer över tid. Att dela med sig lite om sig själv bygger förtroende. Dock inte för mycket åt gången.

Ha roligt. Det är spännande att börja på ett nytt jobb och en extra utmaning när det huvudsakligen är på distans. Detta är en del av det nya normala.

 

Nina Jansdotter coachar nyckelpersoner och ledare

nina@ninajansdotter.com