Av Nina Jansdotter

Jag har lärt mig att vi, varje dag, tänker 84 000 tankar, och många av dessa är samma tankar. Om man då hela tiden befinner sig i samma miljö, samma situation, och dessutom känner att detta är fel plats, så tror jag inte att de här tankarna som ständigt upprepas inne i huvudet, är bra. Med tanken kan vi påverka så mycket i livet, och om de flesta tankarna är negativa, så blir livet och arbetslivet också negativt.

Vi måste tänka på vilka glasögon vi väljer att ha på oss när vi ser på vår omvärld. Om vi väljer att bara se elände, eller om vi väljer att se möjligheter. Vi kan till exempel välja att titta på statistik, och siffror, och säga att ”Det är så hög arbetslöshet och allting är så svårt och eländigt. Man får vara glad att man har ett jobb, man kan inte ställa krav.

Jag vet vad jag har, men inte vad jag får.” Då är man fast i någon slags falsk trygghetsnarkomani. Många har tyvärr blivit väldigt abrupt väckta ur detta tillstånd. Väckarklockan har ringt högt och starkt för en del människor som har levt i en falsk trygghet, baserad på uppfattningen att eftersom de har investerat ett antal år i ett företag så sitter de säkert, även om företaget skär ned på sin organisation, men de har fått gå ändå, ibland utan så mycket som ett tack.

Även om situationen upplevs som hopplös till en början, så finns det många som, i förlängningen, har mått väldigt bra av att tvingas agera kring sin egen situation, både privat och arbetsmässigt. En del har dessutom haft förmånen att få hjälp med ’outplacement-konsulter’, vilket har resulterat i att de faktiskt har hamnat på bättre ställen än där de var innan de hamnade ute i kylan.

Det kan vara rätt att bli uppsagd, eftersom det påverkar hela ens värld och man tvingas att verkligen bli på det klara med vem man är, vad man vill, och var man vill befinna sig. All förändring är jobbig, och innebär stress för både kropp och själ, till exempel att flytta, att skilja sig, att byta jobb, att bli uppsagd eller förflyttad.

Alla förändringar påverkar dig, och har du då ett liv som redan innehåller ganska mycket stress, så blir alla förändringar så mycket mera omfattande, eftersom man inte har någon riktig balans, eller beredskap, för att kunna hantera förändringar. I dessa lägen kan minsta lilla bli droppen som får allting att rinna över. Det är väldigt viktigt att man ser till att man, i sitt vardagsliv, har en beredskap att kunna hantera stora förändringar.