Av Nina Jansdotter

Jag tycker att man ska acceptera sig själv, och sina önskningar, och se till att man gör det man är destinerad att göra. Man ska vara snäll mot sig själv när man gör misstag på vägen. Man ska också acceptera, och förlåta, andras misstag. Lär dig att acceptera dina negativa känslor. Du är där du är, var uppmärksam på de här känslorna. Du är där du är. i den här utvecklingen. Använd inte dina känslor som ursäkt. Alla har vi någon form av undanflykt för att inte leva livet fullt ut.

Att förändras handlar om att växa med hjälp av små utmaningar. Det gäller att inte hålla tillbaka sig själv, utan att släppa fram den människa, som du skulle vilja vara, som om den personen redan finns där. Du har redan förutsättningarna, för att bli den människan, inom dig. Det handlar givetvis inte bara om att tänka, utan också om att handla. Man måste börja ta aktiva steg.

Det handlar om att välja direktiv för sitt liv. När du står inför ett vägval kan du ofta känna motstånd, en form av inre mekanism, som vill tvinga oss att fly från livets svårigheter, och utmaningar, istället för att stanna kvar och ta tag i dem. Den här instinkten måste bekämpas. Det kanske är det som ger framgång, att man inte backar för motgångarna, utan möter dem och ser rädslan i vitögat? De, som man kallar maskrosbarn, sådana barn som, trots att de har haft många motgångar, tidigt i livet, har överlevt, och vuxit, genom att klara av sina motgångar, och detta har, i sin tur, gett dem ett gott självförtroende.

Coachande frågor på vägen:

Vad gör dig glad?

  1. Att göra något?
  2. Att äga något?
  3. Vilka minnen, i ditt liv, fyller dig med glädje?
  4. Vilka egenskaper har du, som gör dig själv glad?
  5. Vilka egenskaper, hos andra, gör dig glad?
  6. Vilka värderingar vill du leva efter?
  7. Vad värderar du högst hos andra människor?
  8. Vilka egenskaper, hos dig själv, beundrar du?
  9. Vilka egenskaper, hos andra, beundrar du?