Claes Mårtén är grundare av Hummy, som nu lanserar en ny typ av app för grupper. Här berättar han om sig själv som entreprenör och varför de tror på varför ”communities” är en intressant nisch inom sociala medier.
Claes är uppvuxen i Sundsvall men flyttade tidigt söderut i omgångar. Han har alltid haft ett öga för affärer, vilket visade sig redan i unga år då han prioriterade att tjäna pengar.
- För ungefär sex år sedan genomgick jag en personlig transformation som gav mig nya perspektiv. Sedan dess har jag strävat efter att skapa långsiktigt värde utöver det monetära.
Vad kännetecknar dig som entreprenör?
- Min obotliga optimism, vetgirighet att ständigt utvecklas och en stor dos galenskap är det som kännetecknar mig som entreprenör.
Nu lanserar ni Hummy, med riktningen att vara som en stor community för grupper. Varför denna nisch?
- Communityn är det bästa sättet att öka sociala interaktioner och föra människor samman. Det finns en enorm lucka på marknaden där många företag har försökt, men ingen har riktigt lyckats skapa en plattform som ser till de faktiska behoven för communityt, säger Claes, entusiastiskt.
Vi befinner oss i en fas där sociala medier gjort oss passiva, vilket har lett till en känsla av utanförskap. I ett community är alla välkomna. Det ligger i vårt DNA att överleva genom att hålla ihop, men i dagens samhälle är det färre som känner att de tillhör en gemenskap. En community erbjuder en plats där man kan dela tankar och uppleva närhet med andra, även utan fysisk närvaro.
- Vi strävar efter att erbjuda en plattform byggd för att öka samhörigheten och de sociala interaktionerna, vilket skiljer sig från traditionella plattformar där fåtal personer "broadcastar" sitt liv.
I en grupp handlar det om att många gör saker tillsammans, vilket skapar ett sammanhang som människor längtar efter. De vill bli bäst i världen på detta genom att bygga en plattform som anpassar sig till varje specifik grupps behov.
Vad är det roligaste med att vara techföretagare?
- Att ständigt vara under press är både en plåga och en välsignelse. Jag har aldrig mått sämre och aldrig mått bättre. Jag drivs av min förmåga att hantera utmaningar och lära mig av dem. Dessutom ger det mig en kick att utmana etablerade företag.
Det som kan vara utmanande menar Claes är att han jobbar dygnet runt – oavsett om han sover, är på privat middag, kontoret eller ett mingel representerar han alltid sitt företag. Människors nyfikenhet gör det svårt att slappna av, så man måste hitta sätt att koppla av. Meditation har varit min räddare i nöden, menar han.
Varför anser du att investerare kan ha nytta av att lära sig mer om och eventuellt investera i bolag som bygger plattformar inom sociala medier?
- Många sociala mediebolag har skapat framgång genom att bygga hype och snabbt öka användarantalet, men misslyckats med att upprätthålla långsiktigt engagemang eftersom de inte mött användarnas verkliga behov.
De skapar en plattform som är efterfrågad och anpassar sig till olika grupper, vilket gör den oersättlig. Detta kan vara en stabil grund för långsiktig investering, tillägger han.
Enligt Claes försöker många skapa produkter som tilltalar den yngre generationen. Det är ett ständigt race att identifiera nya features som attraherar användare, men ofta saknas en fungerande affärsmodell eller teknik som möter användarnas behov.
Vilka parametrar generellt kan investerare ha nytta av att titta på när de bedömer om det kan bli en bra investering?
- Investeringar bör diversifieras. Jag rekommenderar inte att lägga alla ägg i riskprojekt, men man bör ha några högre riskinvesteringar som vid framgång kan ge rejäl avkastning.
Ytterligare ett tips han ger är att granska portföljen och se om du har investeringar som kan ge minst 50x avkastning. Din riskbenägenhet får sedan bestämma hur stor andel av din portfölj dessa investeringar ska utgöra.
- Jag vill uppmana investerare att se bortom den kortsiktiga visionen och fokusera på entreprenören. Förmågan att driva företaget, särskilt i motgångar, kommer vara avgörande för framgång, avslutar Claes Mårtén med eftertryck.