När Jens C Hilner var femton år tog han en bild på den enda kompis han hade, sin hund Michima. Han blev själv väldigt nöjd med den bilden och just där och då så föddes h ans intresse för att fotografera. Ett halvår senare gick han till den lokala tidningen i Lund och "tvingade" till sig en praktikplats. Ett år senare var han egenföretagare som fotograf.

Drömde du om det jobbet som barn? Eller vad ville du bli då?

- Min allra första yrkesdröm var att bli arkeolog men som sagt mitt intresse för fotografi kom väldigt tidigt.

Vad är det bästa med fotografyrket?- 

- Att kunna få vara kreativ i sitt yrke, att ha en bild i huvudet och sedan kunna skapa den och visa den för andra människor. Detta är en otrolig häftig känsla. Det är också en stor belöning att se hur glada människor man fotograferar blir över sina bilder.

När önskar du att du hade valt en annan bana? 

- Jag är väldigt nöjd med det jag skapat för mig själv. Ibland tänker jag på hur det skulle vara att ha ett vanligt jobb, då kan jag fantisera om att jobba på McDonalds en dag eller något sådant.

Vad ska man ha för personliga egenskaper för att bli en duktig fotograf tror du? 

- Extremt hög social kompetens för att kunna jobba med människor som aldrig stått framför kameran tidigare. Du måste vara duktig företagare i grund och botten annars funkar det aldrig. Det är bra om du är född med gåvan att ha ett unikt sätt att tänka och se i bilder. Alla ser vi och tänker i bilder men vissa gör detta otroligt mycket mer och det är en gåva om du är en av dem och även funderar att jobba som fotograf. jag är lyckligt lottad att vara en av dem.

Vad har du för tips till de som också gärna vill bli fotograf?   

- För att kunna tjäna pengar på fotografyrket måste du förstå att ditt arbete är att ta bilder som företag och människor behöver. Att ta bilder på det du tycker är kul och roligt kanske inte alltid är så lönsamt. Det bästa är att försöka göra en kombination av båda och få det att funka.

 

Nina Jansdotter
Webbpedagog