Ett generellt karriärtips till alla som vill bli bättre att styra sin egen agenda så är det att be om tid. Att bryta den automatiska ja-automatiken som många har. Att inte bara säga ja direkt som vanligt utan du, när du får en fråga, ber du om tid att få tänka på saken.

Det kan vara, kan jag ringa tillbaks om en timma? Eller, kan jag svara via mail om en vecka? Eller kanske bara, supersnabbt, jag ska bara kolla min almanacka, kan jag återkomma om ett par minuter? Det är inte i alla fall man kan be om tid men väldigt många.

Det handlar om att du bara klipper av en liten stund för att känna efter, för att tänka efter, titta i almanackan, checka med någon annan, googla, göra lite research, fråga någon om referens eller vad som helst som gör att du får lite mer kontroll. Du stannar upp, framförallt bryter du det här automatiska. Att du inte alltid bara svarar ja och sedan blir det fel, jag hinner inte, jag är dubbelbokad, jag vill inte, jag skulle sagt nej och sen kanske du eventuellt försöker krångla dig ur situationen.

Då är det alltid svårare när du liksom har sagt ja en gång och då är det många som tycker att det är så jobbigt att man bara gör det igen, fast man inte ville och man hade bestämt sig för att inte agera så den här gången. Så blev det en gång till så. Är det någon som frågar ”kan du hjälpa till för det brinner”, det är klart att vi hjälps åt! Men om du inte vill jobba på brandkåren så kan ju inte hela dina dagar vara sådan att det är brandkårsutryckningar hela tiden där allt annat och alla andras vilja är så mycket viktigare att du måste släppa allting och bara göra saker för andra. Det verkar ju orimligt, eller hur?

Då är det liksom i ens egen fantasi att, och också en egen vana, att alla andras behov går före mina och det som jag gjorde och det som jag höll på med. Börja be om tid, det kan också vara så att du vill be om råd under den tiden, för att höra någon annans input, för att ha någon annan som bollplank. Någon annan som har erfarenheter. Någon annan som du litar på, men gör inte det misstaget att låta den personen bestämma då. Utan att låt den personen komma med input och komma med frågor, ställ du frågor men känn efter, tänk efter och ta dina egna beslut.