Av Nina Jansdotter

Ska du berätta för någon vad du har för mål? Det beror lite på vad du har för personlighet, samt vad du har för stöd i din omgivning. Om du har bra stöd från någon, en person som kommer att peppa dig eller kanske hjälpa dig när du har en svacka kan det passa bra att berätta.

En person som kommer att unna dig den framgång att du själv vill ha. En person som kommer att finnas där, tycka att det är bra att du gör detta, stötta och hjälpa och inspirera dig. Kanske kan ni göra saker tillsammans. Handlar ditt mål om att du ska öka din träningsdos kan ni planera in att ni ska träna en gång i veckan så kan ni tillsammans, sida vid sida, ta er fram även om ni inte har exakt samma mål i det konkreta. Om målet är ännu mer jobbrelaterat och och till exempel handlar om att nå en högre position på jobbet, då kanske ni kan hjälpa varandra med att vara varandras bollplank och stöd i tuffa perioder samt lyfta fram den andre i olika nätverkssammanhang och så vidare.

Men det är viktigt att personen är en positivt stöttande person eller framför allt konstruktiv. Om personen nu ska kritisera dig för det du väljer, att först och främst ger konstruktiv feedback. Så du kan lära dig något som kan gagna dig och ditt mål.

Men är det någon som ska tala om för dig att ”ja, har hört förut är att du haft detta mål de senaste åren men minsann inte uppnått något än”. Då kanske det inte är så positivt för dig, eller om någon rent allmänt frågar, ”Har du lovat det? Det trodde jag inte om dig” eller något annat. Det blir icke konstruktiva ifrågasättanden.

Om du inte har energin eller orken att möta detta tycker jag att det är bättre att du håller det för dig själv. Men är du där, det kan både handla om en personlighet, att man står upp mot kritik och att det stärker en att då, när andra människor säger ”du kan inte” eller ”det kommer du aldrig klara”, om det då ger dig mer geist att vilja bevisa att det kan du minsann visst, om du aldrig varit sån innan men nu känns detta nya så viktigt att oavsett vad andra i din omgivning säger tänker du genomföra det du sagt iallafall denna gången. Då tycker jag att du kan berätta, för om det ger dig kraft och energi att bli ifrågasatt och kritiserad, ja då tycker jag att du ska berätta om dina mål för den personen/personerna.  

Gör ett medvetet val och gör det inte lika för alla, att du berättar allt för alla, utan välj vem du berättar för eller inte. Men det finns ju också en poäng i att offentliggöra sina mål och visioner för det blir en social press och känsla om du nu sagt att ”nu ska jag göra det och detta” och skrivit det på Facebook eller Twitter eller Instagram eller vad du än väljer för medier. Då blir det någonting som andra kan fråga ”hur gick det med det där egentligen?”, fick du det där chefsjobbet som du eftersrävade eller någon tliknande och det kan också gynna en process. Om du är redo att bjuda in andra i dina tankar om hur du vill leva ditt liv och hur du vill arbeta. Annars kommer de ju märka det ändå, det kan ju vara spännande, att plötsligt märker de att en förändring skett hos dig och då är det roligare att berätta om den. Du väljer själv, kom ihåg det. Förkasta gärna allt det jag säger och hitta din egen väg och berätta gärna för mig om den vägen för det tycker jag är jättespännande.